Limitation if a competent authority of a Convention country is asked to assume jurisdiction
13 Limitation if a competent authority of a Convention country is asked to assume jurisdiction
A Tasmanian court may order the Department – to request, in a way the Department considers appropriate, a competent authority described in Article 8, paragraph 2 of the Child Protection Convention – to assume jurisdiction under Article 8 of the Convention for protecting the person of a child; and as the competent authority considers necessary, to take measures to protect the person of a child; and to report to the court about the outcome of the request.
In addition, the Tasmanian court may make any other order it considers necessary for an order under subsection (1).
The Tasmanian court may only make the order under subsection (1) if the court considers that the competent authority is better placed to assess the child's best interests.
The Tasmanian court may accept or reject a request under Article 9 of the Child Protection Convention made by a competent authority of a Convention country described in Article 8, paragraph 2 of the Convention, for the competent authority to assume jurisdiction to take a measure for protecting the person of the child.
If the competent authority assumes jurisdiction under the request, a Tasmanian court must not exercise jurisdiction in accordance with section 9(2)(a), (b)(iii), (iv) and (v), (c) or (d) while the competent authority continues to exercise its jurisdiction.
The statute text is free to read above. View subscription options to unlock the case-law research tools for each provision.